KOBİ’ler için dijital pazarlama rehberi

KOBİ’ler, Türk ekonomisinin can damarı olarak ifade edilse, abartı olmaz. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme ifadesinin kısaltması olan KOBİ, hızlı büyüyen ve markalaşan bir şirket olabileceği gibi, kapılarını kısa süre içinde kapatabilir de. Peki KOBİ’ler, dijital çağda nasıl ayakta kalmalı, neler yapmalı?

Bu içerikte, sektörü ne olursa olsun bir KOBİ’nin dijital pazarlama alanında atması gereken adımları anlatacağım. Öncelikle, Türkiye’deki KOBİ’lere dair birkaç veriye bakalım.

  • Türkiye’de 3,75 milyonun üzerinde işletme bu sınıfa giriyor
  • KOBİ’ler, ülkedeki toplam girişimlerin yüzde 99’undan fazlasını ifade ediyor
  • Buna karşın istihdamın yüzde 70’i, cironun yüzde 42’si KOBİ’lerden geliyor
  • Her üç KOBİ’den biri, toptan ve perakende ticaret alanında faaliyet gösteriyor

(TÜİK, 2022)

Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler her ne kadar ekonomilerin belkemiği olsa da, hayatta kalmaları belli dönemlerde adeta bir meydan okumadır. Çağın gereksinimlerine ayak uydurma, yani “dijitalleşme” bunların başında geliyor. KOBİ’ler için son yıllarda dijitalleşme, dijital dönüşüm kavramları fazlaca kullanılıyor. Bu dönüşüm, elbette iş süreçlerinde verimliliği artıran, maliyette tasarruf sağlayan bir yaklaşımdır. Ancak bu yazının konusu, dijital dönüşüm değil, dijital pazarlama. Yani, dijital dönüşümün üzerine inşa edilmesi gereken satış felsefesi.

KOBİ’ler için dijital pazarlama: Neler yapmalı, nasıl başlamalı?

Dijital pazarlama nedir, hangi yöntemler işletmenize fayda sağlar konusuna gelmeden önce, KOBİ’ler için dijital rekabet çağının, ne denli ciddi olduğunu göstermek gerekiyor.

TOBB verilerine göre, 2023 yılında 128 bin şirket kurulurken, 25 bin şirket kapandı. Kapanan şirketlerin büyük kısmı elbette KOBİ’ler oldu. Ürün ve hizmetlerini müşterisine satamayan, rekabete direnemeyen işletmeler maalesef kepenk indirdi. Peki bunun bir çözümü yok mu? Faaliyet alanınız ne olursa olsun, dijital dünyada sizi öne çıkaracak uygulamalar var. 

Dijital pazarlama, ürün ve hizmetlerinizi, mesajınızı dijital kanallar üzerinden hedef kitleye ulaştırma metotlarını kapsar. Web siteleri, e-ticaret siteleri, mobil uygulamalar veya sosyal medya hesapları bu kanallar içindedir. Google reklamları, Google işletme profilinizin reklamları veya SEO, bu kanallar içindedir. Karar vermeniz gereken tek şey, hangi dijital pazarlama araçlarını, nasıl kullanmanız gerektiği.

Bir dijital pazarlama uzmanı olarak, bu yazının sonunda bu soruya yanıt bulmanızı sağlayacağım. 

Dijital pazarlama neden önemli?

Geleneksel pazarlama metotları, giderek etkisini yitiriyor. Hazırladığınız bir broşürü, bir sitenin posta kutusuna dağıtan bir personeliniz olabilir. Ancak o broşürlerin alınıp alınmadığını, dahası hedef kitleniz olup olmadığını dahi bilmiyorsunuz. Gazeteye ilan verdiğinizde, bu ilanı kimlerin okuduğunu, kaç kez okuduğunu bilmiyorsunuz. 

Dijital pazarlama, bu pazarlama iletişiminin doğru mecrada, doğru kişiye ulaştırılmasını sağlar. Dolayısı ile sonuç verir. İşletmenizin, her yıl kapanan on binlerce KOBİ içinde yer almasını istemiyorsanız, dijital pazarlamaya adım atmalısınız. Aksi takdirde, yüksek rekabet ortamında kaybeden taraf içinde yer alabilirsiniz.

İşletmelerin kendi yönetebileceği süreçler, uygulamalar vardır. Ancak doğru pazarlama kanallarını, doğru şekilde yönetmek adına dijital ajanslar ile çalışmanız daha efektif sonuçlar verecektir. Zira sosyal medya, SEO, e-ticaret veya Google ADS gibi alanların her biri, kendi içinde uzmanlıklar barındıran büyük bir dünyadır. 

Profesyonel bir pazarlama ekibiyle yola çıkarak, işletmenizi üst lige çıkarmak için zaman kaybetmeyin. 

Temel adımlar ve online satış kanalları 

Verdiğiniz hizmet, sattığınız ürün ne olursa olsun internette görünür olmanın ilk adımı bir web sitesidir. Bu anlamda, ürün ve hizmetlerinizi satacağınız veya insanlara bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vereceğiniz bir kanal inşa etmelisiniz. E-ticaret sitesi açmak, Türkiye’de on milyonlarca internet kullanıcısına ulaşma şansı verir. Aşağıdaki alternatiflerden birini seçerek ilerleyebilirsiniz:

  • Hazır e-ticaret sitesi paketleri
  • Shopify veya ikas benzeri servisler
  • WooCommerce veya Opencart gibi altyapılar
  • E-ticaret pazaryeri sitelerinde mağaza
  • Online ilan platformları

Ürün ve hizmet grubunuza göre bir strateji belirleyerek yola çıkabilirsiniz. Müşteriyle temas kuracağınız platformu inşa ettikten sonra, sıra KOBİ’ler için dijital pazarlama uygulamalarına geldi demektir. 

Arama motoru optimizasyonu (SEO)

Bir kurumsal web sitesi veya e-ticaret sitesi açmak önemli bir adım olsa da, hedef kitleye ulaşmak için yeterli değildir. Google ve diğer arama motorlarında görünür olarak kitlenize ulaşabilmek adına, daha fazlasını yapmalısınız. Bunların başında da SEO geliyor. Search engine optimization ifadesinin kısaltması olan SEO, bir web sitesinin ilgili anahtar kelimelerde, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını sağlar. SEO’nun yüzlerce kriteri vardır ve arama motorlarının düzenli algoritma güncellemeleri ile, tüm kurallar değişebilir. Fakat temel uygulamaları şunları kapsar: 

  • Anahtar kelime çalışması: Kitlenizin aradığı anahtar kelimelerin hacim ve rekabetini analiz edin. 
  • İçerik optimizasyonu: Sitenizdeki içerikleri, mutlaka özgün ve SEO kurallarına uyumlu hazırlayın.
  • Görsel optimizasyonu: Sitenizdeki görsellerin, site hızını yavaşlatmamasını sağlayın.
  • İç SEO: Meta açıklamaları, H etiketleri, yönlendirme linklerinin uygun olmasını sağlayın.
  • Mobil: Sitenin mobil cihazlarda iyi bir deneyim sunduğundan emin olun.
  • Dış SEO: Sitenize, otoriter sitelerden bağlantı (link) almaya çalışın.

Yukarıdaki temel maddeler, bir özet niteliğinde ve bu maddelere onlarcası eklenebilir. İyi bir SEO ajansından hizmet alarak, sitenizi arama motorlarında en iyi yerlere getirebilirsiniz.

Arama motoru pazarlama (SEM)

Search engine marketing ifadesinin kısaltması olan SEM, arama motorlarındaki ziyaretçiye reklam yoluyla ulaşma uygulamalarını içerir. Belli bir bütçe ayırarak, ürün ve hizmetlerinize dair bilgi almak isteyen kullanıcılara ulaşabilirsiniz. SEM, doğru planlandığında KOBİ’ler için ciddi bir ciroyu ifade eder, yatırım geri dönüş oranı (ROI) açısından oldukça etkilidir. 

Örneğin, sattığı bir evden 2,5 milyon lira kâr edecek bir inşaat firmasını düşünelim. “İstanbul satılık ev” araması yapan kullanıcılar için, tıklama başı maliyeti (CPC) 10 TL olarak belirlemiş olsun. Bu işletme, 100 bin TL reklam bütçesi ise, 10 bin potansiyel alıcıya ulaşır. İletişim bilgisine ulaştığı 10 bin kişide, 1 kişiye dahi ev satmayı başarırsa, 100 bin liralık bütçe ile 2,5 milyonluk kâr elde etmiş olacaktır. 

Google ADS, SEM sürecinin odak noktasıdır. İşletmeler Google reklamlarını giriş seviyesinde yönetebilse dahi, bu konuda profesyonel bir ekiple ilerlemek en doğrusudur. 

Sosyal medya pazarlama

Sosyal medya, KOBİ’ler için dijital pazarlama sürecinin önemli parçalarından bir diğeridir. Sirkhet Danışmanlık verilerine göre, 2024 itibariyle Türkiye’deki 74,4 milyon internet kullanıcısının 57 milyonu sosyal medya kullanıyor. 

İşletmenizin sosyal medya hesaplarını doğru bir şekilde yöneterek, hedef kitlenize ulaşabilirsiniz. Her gün sosyal medyada saatler geçiren birçok kullanıcı, ürün ve hizmetlerinizle ilgileniyor olabilir. Ancak tabii ki, burada da dikkat edilmesi gerekenler vardır:

  • İçerik: Sosyal medyada ürettiğiniz içerikler, marka imajınızı doğru yansıtmalıdır.
  • Reklam: Meta ADS gibi araçlar üzerinden, sosyal medya içeriklerinizi öne çıkarmalısınız.
  • Trendler: Sosyal medya hesabınızı büyütmek adına, Reels gibi yeni içerik trendlerinden kopmayın.

İşletmeler için bir diğer önemli konu da elbette mecra seçimi. Zira her işletme için, her mecra aynı etkiyi vermez. Bir giyim markası için Instagram olmazsa olmazdır. Ancak bir hukuk bürosu için konuşursak, LinkedIn üzerinden iletişim ciddi önem taşır. 

Influencer marketing (fenomen pazarlama)

Influencer marketing, Türkçede etkileyici pazarlama veya fenomen pazarlaması gibi isimlerle yer alıyor. Sosyal medyada, yüksek takipçi sayısına sahip kullanıcılarla işbirliği oldukça önemlidir. İnsanların birer kanaat önderi gibi gördüğü influencer profiller, satın alma kararları üzerinde etki sahibidir. Bundan dolayı, doğru alanda içerik üreten, etkili influencer’lar ile çalışmayı ihmal etmeyin. 

Influencer marketing sürecinde, satış ortaklığı (affiliate) dahil birçok farklı alternatif mümkün olabilir.  Marka kimliğinizle uyumlu, sektörünüze hitap eden kişilerle iletişime geçerek bu alanda da bir hacim yaratabilirsiniz. 

E-posta pazarlama

E-posta üzerinden hedef kitlenize ulaşmak, düşünmeniz gereken bir diğer uygulamadır. Web sitenizde müşteri verileri toplayarak bir e-posta listesi oluşturabilirsiniz. E-posta’larda sadece satışa yönelik ifadeler kullanmaktan ziyade, insanları bilgilendirici ve değer yaratan içerikler üretirseniz, sadakat oranı daha yüksek bir liste yaratabilirsiniz. 

Mailchimp ve benzeri e-posta gönderim servisleri üzerinden haftalık veya aylık e-postalar göndererek, dönüşüm elde edebilirsiniz. 

İçerik pazarlama

İçerik pazarlaması veya content marketing, KOBİ’ler için dijital pazarlama sürecinin etkili adımlarındandır. Etkileri uzun yıllar boyunca görülebilen, evergreen çalışmalar ile çalışmanızın karşılığını alabilirsiniz. İçerik pazarlaması, insanlar için değerli içerikler üreterek, onlarla markanız arasındaki bağı güçlendirmektir. 

  • Örneğin, bir bisiklet markasının blog’unda “En ucuz bisiklet” başlığı ile ürününü tanıtması, çok da dikkat çekici bir uygulama değildir, zira her gün yüzlerce reklama maruz kalan kullanıcılar bu dile çok sıcak bakmaz. 
  • Aynı marka, blog’unda “Gece bisiklet sürerken nelere dikkat etmelisiniz?” başlığı ile bir içerik yayınlarsa, bisiklet tutkunlarının ilgisini çekecektir. Üstelik, insanlar için fayda sağlayan bir içerik olması nedeniyle, marka ve kitle arasındaki bağ daha da güçlenir. 

İçerik pazarlaması blog, SEO, sosyal medya kavramlarıyla yakından ilişkilidir ve doğru kurgulanmalıdır. 

Yukarıda yer alan öneriler, KOBİ’ler için dijital pazarlama rehberi kapsamında işletmenizi öne geçirebilecek adımlardır. Liste elbette uzatılabilir, yapılabilecek çalışmalar sektörünüze göre de değişiklik gösterebilir. 

Rekabetin giderek arttığı günümüzde, dijitalde olmamak gibi bir olasılık hiçbir marka için kalmadı. Bu nedenle, doğru bir pazarlama – iletişim planı ile yola çıkmalı, profesyonel ajanslardan hizmet alarak markanızı güçlendirmelisiniz. 

Sevginizi paylaşın
Umut Kılıç
Umut Kılıç
Makaleler: 3

Bir Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir